Moja ulubiona pyszna delikatna w smaku zupa z kukurydzy polecam
składniki: (na ok 6 porcji)
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 4 kolby kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 2 żółtka
- 1 pęczek posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
Kolby kukurydzy oczyścić, opłukać i zalać gorącym bulionem. Następnie gotować 10 minut i ostudzić, wyłuskać ziarna i przetrzeć przez sito. Masło rozgrzać, wsypać mąkę i zasmażyć. Wymieszać z zimnym bulionem, przetartą kukurydzą i śmietaną. Gotować przez chwilę następnie przestudzić i wymieszać z żółtkami. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Na koniec zupę posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz