Pyszny sos koperkowy
składniki:
- 5dag tłuszczu
- 2,5 dag cukru
- 6 dag mąki
-1 pęczek koperku
- 2 dag cebuli
-mały kieliszek soku z cytryny
- pół szklanki smietany
- półtorej szkalnki bulionu
-sól
Koperek oczyścić, umyć, drobno posiekać. Przygotować jasną zasmażkę, dodac drobno pokrojona cebulę oraz połowę koperku. Razem smażyć krótki czas, następnie rozprowadzić w gorącym bulionie, wymieszać na gładko. Dadać sok z cytryny, cukru i soli zagotować. Przecedzić na gęstym sicie, trzepaczką ubić w wywarze śmietanę lub śmietankę, ponownie zagotować. Przed podaniem połączyc z drugą częścią drpbno pokrojonego koperku. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz