Durszlak.pl

Szukaj na tym blogu

niedziela, 27 stycznia 2013

Zupa z kukurydzy

Moja ulubiona pyszna delikatna w smaku zupa z kukurydzy polecam

składniki: (na ok 6 porcji)
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 4 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Kolby kukurydzy oczyścić, opłukać i zalać gorącym bulionem. Następnie gotować 10 minut i ostudzić, wyłuskać ziarna i przetrzeć przez sito. Masło rozgrzać, wsypać mąkę i zasmażyć. Wymieszać z zimnym bulionem, przetartą kukurydzą i śmietaną. Gotować przez chwilę następnie przestudzić i wymieszać z żółtkami. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Na koniec zupę posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz