Durszlak.pl

Szukaj na tym blogu

sobota, 26 stycznia 2013

SZAMPAŃSKIE CIASTECZKA

Szampańskie Ciasteczka

Składniki:
- 4 jajka
- 12dag cukru
- 5 dag mąki ziemiaczanej
- 10 dag mąki zwykłej
- cukier puder

Białka należy oddzielić od żółtek a następnie żółtka utrzeć z 1/3 cukru na puszystą masę. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę i na koniec dodać mąkę ziemiaczaną. Do białek dodać żółtka, dosypać mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe (bardzo sztywne) należy włożyć do szprycy z dużą końcówką. Blache wyłożyć papierem do pieczenia i na nią wyciskać w odpowiednich odstępach podłużne ciastka o długości według uznania.
Ciasteczka pieczemy od 12-15 minut w tem. 200 stopni C na jasnozłoty kolor. Upieczone ciasteczka pozostawić na papierze do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz